Cum curățați un dozator bere?

Indiferent dacă se află în grădina de bere sau la o petrecere privată - probabil că nu există nimic asemănător gustului acidulat al unei beri proaspăt exploatate. Cu toate acestea, pentru a vă asigura că berea dvs. nu este stricată, este esențial să curățați dozator bere.

În caz contrar, gustul suferă și berea poate fi contaminată cu agenți patogeni. În cele ce urmează, vă vom explica cum să curățați corect dozator bere.


Când este necesar să curățați dozator bere


Pentru o lungă perioadă de timp regula era că dozatoarele de bere trebuiau curățate cel puțin o dată la două săptămâni. Cu toate acestea, acest lucru sa schimbat odată cu întreruperea ordonanței privind dozator bere în 2005. De atunci, singura responsabilitate pentru funcționarea în siguranță a dozatorului revine operatorului.

Acest lucru este deosebit de important în sectorul gastronomic, unde igiena este, desigur, deosebit de importantă. Cu toate acestea, desigur, dozator bere utilizate în mod privat trebuie, de asemenea, curățate în mod regulat. Cu toate acestea, datorită construcției bine gândite, acest lucru funcționează cu majoritatea modelelor fără probleme majore.

În mod ideal, furtunurile pentru bere, tava de scurgere și robinetul trebuie curățate după fiecare utilizare a dozatorului. Dacă butoiul de bere trebuie să rămână conectat, este suficient, dacă este necesar, să curățați mai întâi tava de scurgere și gura de scurgere cu apă fierbinte.


Curățarea unui nou dozator bere înainte de a-l utiliza pentru prima dată


Într-un nou dozator bere, pot exista încă reziduuri din producție, cum ar fi așchii, ulei sau plastifianți în țevile de plastic. Pentru a îndepărta complet acest lucru, trebuie efectuată o curatare chimico-mecanica completă a dozator bere înainte de prima utilizare.

În acest scop, aveți nevoie de un butoi special de curățat, un agent de curățare adecvat și diverse ajutoare, cum ar fi un burete de curățare. Vă recomandăm să comandați un set de curățare adecvat și toate celelalte ustensile necesare pentru curățarea de bază atunci când vă cumpărați dozatorul.

Curățarea înainte de prima pornire are loc în doi pași. În primul rând, dozator bere cu setul de curățare este conectat la conducta de apă și robinetul de apă este pornit. Cea mai limpede apă de la robinet scoate din sistem cele mai grele reziduuri.

Următorul pas este curățarea chimică a dozatorului cu ajutorul agentului de curățare. În acest scop, agentul de curățare este turnat în recipientul furnizat și se adaugă bureții de curățare tăiați la dimensiune.

Soluția de curățare și bureții pot fi acum filetată și ultimele impurități rămase pot fi îndepărtate pe drum prin conducte. În cele din urmă, dozatorul trebuie clătit bine cu apă limpede, astfel încât să nu rămână reziduuri de agent de curățare.

În cazul dozatoarelor de bere pentru uz privat, este de obicei suficient să aruncați prima bere la pornire. Dacă modelul necesită o curățare de bază extinsă, acest lucru este de obicei menționat în instrucțiunile de utilizare ale dozatorului.


Curățarea unui dozator bere după o perioadă lungă de oprire


Dacă un dozator nu este utilizat pentru o perioadă mai lungă de timp, se pot acumula impurități în el. Înainte de a porni din nou, este important să curățați dozatorul de bere și să îl eliberați de aceste depozite.

În sectorul profesional, procesul de curatare chimico-mecanica descris este utilizat în acest scop. Cu toate acestea, în cazul sistemelor mai mici de distribuire a berii pentru uz privat, este suficient să curățați robinetul și furtunurile de bere cu apă fierbinte.


Curățați și dezinfecteaza dozator bere


Există diverse metode care pot fi utilizate pentru a curăța un dozator de bere. Sistemul poate fi pur și simplu curățat cu apă, curățat mecanic sau, de asemenea, supus unei curatari chimice.


Ușor de curățat cu apă de la robinet


După ce a fost extrasă ultima bere, sistemul trebuie curățat cu apă fierbinte. Pentru a face acest lucru, scoateți liniile de bere, precum și robinetul și tava de scurgere. Clătiți bine părțile individuale cu apă fierbinte. Asigurați-vă că spuma de bere este complet îndepărtată din furtunuri.

Dacă componentele sistemului dvs. de distribuție sunt potrivite pentru mașina de spălat vase, le puteți curăța din nou după aceea.

Vă rugăm să rețineți că curățarea cu apă fierbinte poate elimina doar reziduurile normale și murdărirea. Cu toate acestea, apa pură nu este suficientă pentru a elimina microorganismele care ar putea fi prezente.


Curățarea mecanică a unui dozator bere


În timp, depunerile neigienice se pot acumula în liniile distribuitorului. Acest lucru este foarte adesea cazul, în special în sectorul privat, deoarece dozator bere a sunt utilizate de obicei doar neregulat acolo.

Pentru a elimina contaminarea încăpățânată, sistemul nu trebuie clătit doar cu apă fierbinte după utilizare, ci și supus unei curățări mecanice.

Acest proces de curățare folosește bureți mici de curățare care sunt presați prin conducte împreună cu apă limpede. În cele mai multe cazuri, un butoi special de curățare trebuie conectat la sistem în acest scop.

Cu toate acestea, există și dozator bere în care curățarea mecanică este posibilă direct prin racordul de apă dulce. În acest caz, bureții de curățare intră direct în linie.

Indiferent de metoda exactă, fricțiunea mecanică a buretilor asigură faptul că chiar și murdăria încăpățânată poate fi îndepărtată în mod fiabil. Cu toate acestea, înainte de a vă supune dozatorul la curățarea mecanică, trebuie să vă asigurați că modelul dvs. este potrivit pentru acesta.


Curățarea chimică a unui dozator bere


Cu curățarea chimică, nu numai depunerile, ci și bacteriile pot fi îndepărtate din dozator. Este util mai ales dacă dozatorul nu a fost utilizat pentru o perioadă mai lungă de timp.

Curățarea chimică a unui dozator bere poate fi comparată aproximativ cu cea a unei mașini de cafea. Folosește un agent de curățare special care este introdus în butoiul de curățare într-o doză prestabilită.

Acesta este acum conectat la dozator bere și lichidul este pompat prin conducte. De obicei este necesar să lăsați agentul de curățare să între în vigoare. Sistemul este apoi clătit bine cu apă limpede. Pentru a vă asigura că nu există reziduuri de curățare în linii, este recomandabil să verificați valoarea pH-ului.


Curățarea chimico-mecanica a unui dozator bere


Curățarea chimico-mecanica combină agenții de curățare și bureții. Acestea sunt puse împreună în butoiul de curățare și apoi pompate prin sistem. Procesul poate fi repetat, dacă este necesar. Că și în cazul curatarii chimice, este foarte important să clătiți bine dozatorul cu apă limpede după aceea.


Care metodă de curățare este cea potrivită?


Ce metodă este cea potrivită pentru curățarea dozator bere depinde mai ales de modelul exact.

Multe dozator bere mai mici pentru uz privat au un program special de curățare cu care murdăria grosieră poate fi îndepărtată cu ușurință, astfel încât clătirea cu apă fierbinte după atingere este de obicei suficientă.

Puteți afla în instrucțiunile de funcționare sau direct de la producător dacă trebuie și puteți efectua curățarea mecanică sau chimică a sistemului dvs. de distribuire.