Curatarea robinet bere

filtru

Cum curățați un dozator de bere?

Indiferent dacă este în grădina de bere sau la o petrecere privată - probabil că nu există nimic asemănător gustului acidulat al unei beri proaspăt extrase. Cu toate acestea, pentru a vă asigura că berea dvs. nu este stricată, este esențial să curățați în mod regulat sistemul de robinet.

În caz contrar, gustul suferă și berea poate fi contaminată cu agenți patogeni. În cele ce urmează, vă vom explica cum să curățați corect sistemul de distribuire.

Când este necesar să curățați dozatorul

Pentru o lungă perioadă de timp regula era că dozatoarele de bere trebuiau curățate cel puțin o dată la două săptămâni. Cu toate acestea, acest lucru sa schimbat odată cu întreruperea ordonanței privind sistemul de distribuire în 2005. De atunci, responsabilitatea pentru funcționarea în siguranță a dozatorului revine exclusiv operatorului.

Acest lucru este deosebit de important în sectorul gastronomic, unde igiena este, desigur, deosebit de importantă. Cu toate acestea, desigur, sistemele de distribuție utilizate în mod privat trebuie, de asemenea, curățate în mod regulat. Datorită construcției bine gândite, acest lucru funcționează cu majoritatea modelelor fără probleme majore.

În mod ideal, furtunurile pentru bere, tava de scurgere și robinetul trebuie curățate după fiecare utilizare a sistemului de distribuire. Dacă butoiul de bere trebuie să rămână conectat, este suficient, dacă este necesar, să curățați mai întâi numai tava de scurgere și gura de scurgere cu apă fierbinte.

Curățarea unui nou dozator înainte de a fi utilizat pentru prima dată

Într-un nou dozator pot exista încă reziduuri din producție, cum ar fi așchii, ulei sau plastifianți în țevile de plastic. Pentru a îndepărta complet acest lucru, trebuie efectuată o curățare chimico-mecanică completă a dozatorului de bere înainte de prima punere în funcțiune.

În acest scop, aveți nevoie de un butoi special de curățat, un agent de curățare adecvat și diverse ajutoare, cum ar fi un burete de curățare. Vă recomandăm să comandați un set de curățare adecvat și toate celelalte ustensile necesare pentru curățarea de bază atunci când cumpărați dozatorul.

Curățarea înainte de prima pornire are loc în doi pași. În primul rând, sistemul de robinet cu setul de curățare este conectat la conducta de apă și robinetul de apă este pornit. Cea mai clară apă de la robinet scoate din sistem cele mai grele reziduuri.

Următorul pas este curățarea chimică a dozatorului cu ajutorul agentului de curățare. În acest scop, agentul de curățare este turnat în recipientul furnizat și se adaugă bureții de curățare tăiați anterior.

Acum soluția de curățare și bureții pot fi scoși și ultimele impurități rămase pot fi îndepărtate pe drum prin conducte. În cele din urmă, dozatorul trebuie clătit bine cu apă limpede, astfel încât să nu rămână resturi de agent de curățare.

În cazul sistemelor de distribuire a berii pentru uz privat, este de obicei suficient să aruncați prima bere la pornire. Dacă modelul necesită o curățare de bază extinsă, acest lucru este de obicei menționat în instrucțiunile de utilizare ale dozatorului.

Curățarea unui sistem de distribuire după o perioadă lungă de oprire

Dacă un dozator nu este utilizat pentru o perioadă mai lungă de timp, se pot acumula impurități în el. Înainte de a porni din nou, este important să curățați dozatorul de bere și să eliminați aceste depozite.

În sectorul profesional, procesul de curățare chimico-mecanică descris este utilizat în acest scop. Cu toate acestea, în cazul dozatoarelor de bere mai mici pentru uz privat, este suficient să curățați robinetul și furtunurile de bere cu apă fierbinte.

Curățați și dezinfectați dozatoarele de bere

Există diverse metode care pot fi utilizate pentru a curăța un dozator de bere. Sistemul poate fi pur și simplu curățat cu apă, curățat mecanic sau, de asemenea, supus unei curățări chimice.

Ușor de curățat cu apă de la robinet

După ce a fost extrasă ultima bere, sistemul trebuie curățat cu apă fierbinte. Pentru a face acest lucru, scoateți liniile de bere, precum și robinetul și tava de scurgere. Clătiți bine părțile individuale cu apă fierbinte. Asigurați-vă că spuma de bere este complet îndepărtată din furtunuri.

Dacă componentele sistemului dvs. de distribuție sunt potrivite pentru mașina de spălat vase, le puteți curăța din nou după aceea.

Vă rugăm să rețineți că curățarea cu apă fierbinte poate elimina doar reziduurile normale și murdărirea. Cu toate acestea, apa pură nu este suficientă pentru a elimina microorganismele care ar putea fi prezente.

Curățarea mecanică a unui dozator de bere

În timp, depozitele neigienice se pot acumula în liniile distribuitorului. Acest lucru este foarte adesea cazul, în special în sectorul privat, deoarece sistemele de distribuire a berii sunt utilizate de obicei doar neregulat acolo.

Pentru a elimina contaminarea încăpățânată, sistemul nu trebuie clătit numai cu apă fierbinte după utilizare, ci și supus unei curățări mecanice.

Acest proces de curățare folosește mici bureți de curățare care sunt presați prin conducte împreună cu apă limpede. În cele mai multe cazuri, un butoi special de curățare trebuie conectat la sistem în acest scop.

Cu toate acestea, există și sisteme de distribuire în care curățarea mecanică este posibilă direct prin racordul de apă dulce. În acest caz, bureții de curățare intră direct în linie.

Indiferent de metoda exactă, fricțiunea mecanică a bureților asigură eliminarea fiabilă a murdăriei încăpățânate. Cu toate acestea, înainte de a vă supune dozatorul la curățarea mecanică, trebuie să vă asigurați că modelul dvs. este potrivit pentru acesta.

Curățarea chimică a unui dozator

Cu curățarea chimică, nu numai depunerile, ci și bacteriile pot fi îndepărtate din dozator. Este util mai ales dacă dozatorul nu a fost utilizat pentru o perioadă mai lungă de timp.

Curățarea chimică a unui sistem de distribuire poate fi comparată aproximativ cu cea a unei mașini de cafea. Folosește un agent de curățare special care este introdus în butoiul de curățare într-o doză prestabilită.

Acesta este acum conectat la sistemul de distribuție și lichidul este pompat prin conducte. De obicei este necesar să lăsați agentul de curățare să intre în vigoare. Sistemul este apoi clătit bine cu apă limpede. Pentru a vă asigura că nu există reziduuri de curățare în linii, este recomandabil să verificați valoarea pH-ului.

Curățarea chimico-mecanică a unui dozator

Curățarea chimico-mecanică combină agenții de curățare și bureții. Acestea sunt puse împreună în butoiul de curățare și apoi pompate prin sistem. Procesul poate fi repetat, dacă este necesar. La fel ca în cazul curățării chimice, este foarte important să clătiți bine dozatorul cu apă limpede după aceea.

Care metodă de curățare este cea potrivită?

Metoda potrivită pentru curățarea dozatorului de bere depinde mai ales de modelul exact.

Multe sisteme de distribuție mai mici pentru uz privat au un program special de curățare cu care murdăria grosieră poate fi îndepărtată cu ușurință, astfel încât clătirea cu apă fierbinte după atingere este de obicei suficientă.

Puteți afla în instrucțiunile de utilizare sau direct de la producător dacă trebuie și puteți efectua curățarea mecanică sau chimică a sistemului dvs. de distribuire.